Deelname aan salaris in bitcoin is op basis van opt-in. Dat betekent dat er standaard niks veranderd en je gewoon jouw salaris blijft ontvangen in euro’s, zoals je dat gewend bent. Alleen als je zelf aangeeft te kiezen voor (een gedeeltelijke) verloning in bitcoin zullen wij dit voor jou activeren.
Keuze voor bitcoin gemaakt?
Heb je alle algemene informatie op deze pagina goed gelezen? Heb je er goed over nagedacht en de keuze gemaakt om mee te doen? Heb je een keuze gemaakt of je jouw bitcoin laat opslaan (in BLOX) of zelf opslaat? Dan vul je het online formulier in via de link die je van jouw manager hebt ontvangen. Vervolgens krijg je van jouw werkgever een bijlage bij je arbeidsovereenkomst waarin alle afspraken nog een keer duidelijk op een rijtje staan. Zodra we dit formulier binnen hebben (en je hebt je geregistreerd bij onze bitcoin partner) krijg je in de eerstvolgende salarisronde een deel van jouw salaris in bitcoin!
Immensus biedt 2 opties voor het ontvangen van salaris in bitcoin:
Hieronder gaan wij ons uiterste best doen om jou te ontmoedigen een eigen wallet te gebruiken en te overtuigen van het maken van de keuze voor het gebruik van BLOX (de custodial wallet). Als dit nieuw voor je is en je twijfelt wat de beste keuze voor jou is, dan is BLOX waarschijnlijk de veiligere optie voor jou. Maar misschien heb je al ervaring met bitcoin of heb je al een heleboel onderzoek gedaan? De keuze is aan jou!
Struikelde je hierboven al over de term ‘private key’, dan is het beheren van een eigen wallet misschien op dit moment nog iets waar je eerst nog wat huiswerk voor wil doen en is BLOX misschien meer iets voor jou (om mee te beginnen)?
Waarom non-custodial wallets misschien (nog) niet voor jou geschikt zijn?
Het bitcoin netwerk biedt een oplossing om, zonder tussenkomst van een andere partij, rechtstreeks bitcoin te versturen naar een iemand anders. Dat is anders dan geld overmaken naar een bankrekening, waarbij de bank er al altijd als partij tussen zit. Klinkt mooi toch? Er zijn steeds meer mensen die dat ook vinden! Maar geen tussenpartij, betekent ook dat je geen enkel aanspreekpunt hebt als er iets fout gaat (lees: als jij een fout maakt). Waar je bij banken een foutmelding krijgt als een naam en rekeningnummer niet bij elkaar horen, of waar je misschien nog naar de bank kan bellen als je per ongeluk geld naar een verkeerde persoon hebt overgemaakt, is er bij bitcoin niemand die jij kunt bellen en is er dus een risico dat je je bitcoin kwijtraakt.
Het internet staat vol met verhalen van mensen die de toegang tot hun wallet zijn kwijtgeraakt en dus niet meer bij hun bitcoin kunnen, mensen die onzorgvuldig zijn omgegaan met hun private key waardoor hun bitcoin is gestolen of mensen die in scams (oplichting) zijn getrapt en al hun bitcoin zijn kwijt geraakt. Als je twijfelt over jouw eigen skills om hier super zorgvuldig mee om te kunnen gaan, dan is het introduceren van een tussenpartij zoals BLOX (waar wij mee samenwerken) misschien wel interessant voor jou.
Toch een eigen non-custodial wallet?
Ga je toch aan de gang met een eigen wallet, lees je dan goed in. Het kan een hele interessante ontdekkingsreis zijn, maar een klein foutje is snel gemaakt en er zijn veel mensen uit op jouw bitcoin. Dus wees voorzichtig! We gaan op deze pagina geen uitgebreide handleidingen schrijven, daar zijn al genoeg goede bronnen voor te vinden. Maar als we je toch 2 tips mogen meegeven waar het vaak fout gaat, lees dan nog even door. Een gewaarschuwd mens telt voor twee:
1) De kans is groot dat je in dit scenario zal kiezen voor de aanschaf van een hardware wallet, zoals eentje van de merken Ledger of Trezor. Bij het instellen van zo een eigen wallet krijg je 12 of 24 woorden die een representatie zijn van jouw private key. Die woorden schrijf je op papier (heel ouderwets ja), digitaliseer je op geen enkele manier en deel je nooit met iemand anders, dus: Je maakt er geen foto’s van (met de camera van je telefoon). Je typt het nooit (nooit nooit) ergens anders in dan op je hardware wallet zelf. Niet op je computer, niet op je telefoon. Nooit niet, nergens niet. Je laat het nooit aan iemand zien en deelt het nooit met iemand.
Maar ook niet als ik een mailtje krijg van de fabrikant van mijn hardware wallet dat er een update is of dat ze me willen helpen? Nee nooit! En als ik een mailtje krijg van Elon Musk die mij hier naar vraagt? Nee nooit! En als… NEE NOOIT! Zodra iemand voor maar een enkele tel toegang heeft tot jouw private key, kan je er vanuit gaan dat je jouw crypto kwijt bent. En er zijn ontzettend veel virussen etc. in omloop die specifiek scannen naar bestanden van deze 12 of 24 woorden, dus het kan heel snel gedaan zijn.
2) Als iemand je ooit verzoekt bitcoin te sturen met het verhaal dat je het dan dubbel terugkrijgt is het een scam. Als het er te goed om waar te zijn uitziet, dan is het meestal te goed om waar te zijn! Je komt, vooral op social media zoals op Twitter, heel veel nep accounts tegen die jou op deze manier zullen proberen jouw bitcoin afhandig te maken. Trap hier niet in!
Nee. Het is expliciet niet een advies van Immensus Holding, haar dochterbedrijven of de directie/het management om te investeren in bitcoin of andere cryptocurrencies. We bieden deze optie en faciliteren de mogelijkheid om goedkoop en kleinschalig maandelijks in te kopen. Het is aan de medewerker zelf (of de ouder(s)/voogd(en) in het geval van een minderjarige medewerker) om deze keuze te maken. Doe dus vooral goed je eigen onderzoek en maak je eigen keuze.
Er worden geen kosten in rekening gebracht voor de keuze om salaris in bitcoin te gaan ontvangen of om dit weer stop te zetten.
Er worden wel kosten in rekening gebracht voor:
– Het heractiveren van salaris in bitcoin, in het geval je hier wel eerder gebruik van hebt gemaakt, maar stop hebt gezet.
– Het doorvoeren van wijzigingen aan de hoogte van deel wat in bitcoin wordt uitbetaald.
Hier kunnen administratiekosten worden gerekend tot een maximum van €5,- (verrekend met salaris) per wijziging. Dit doen we om te voorkomen dat we het bitcoin-salaris maandelijks moeten aan- en uitzetten. Stopzetten is uiteraard altijd kosteloos.
Afhankelijk van het aantal deelnemers, de hoogte van de bedragen en de daadwerkelijke kosten behoudt Immensus zich het recht voor om (een deel van) de kosten voor salaris in bitcoin door te belasten. Dit geldt op zijn vroegst voor de periode vanaf 2022 en zal nog altijd goedkoper zijn dat zelf periodiek bitcoin kopen. Uiteraard heb je bij zo een soort wijziging (net zoals op ieder ander moment overigens) de mogelijkheid niet langer deel te nemen aan het ontvangen van salaris in bitcoin.
Het is, vanwege bijvoorbeeld transactiekosten, in de meeste gevallen niet aantrekkelijk om periodiek met kleine bedragen bitcoin te kopen. Hierdoor wordt er vaak gekozen voor eenmalige grotere investeringen of blijft het buiten handbereik van mensen die er wel aan zouden willen beginnen. Omdat Immensus elke maand op een vast moment inkoopt kunnen de kosten lager worden gehouden en neemt Immensus deze zelfs voor eigen rekening*.
Hierdoor kan je zelfs met bedragen onder de 5 euro per maand al bitcoin kopen! Daarnaast wordt op deze wijze elke maand automatisch weer een beetje bijgekocht. Dit wordt ook wel een Dollar Cost Averaging (DCA) methode van investeren genoemd, welke vaak wordt aangeraden als goede strategie. Echter, zie je vaak dat bedrijven die dit automatisch voor je doen hier relatief hoge transactiekosten voor rekenen, of dat mensen de discipline missen om dit zelf structureel te blijven doen.
Doe vooral ook zelf onderzoek naar Dollar Cost Averaging en bepaal zelf of dit ook goed bij jouw situatie past. Het is namelijk uiteraard altijd mogelijk om zelf bitcoin te kopen van je salaris in euro’s, in plaats van als onderdeel van jouw loon.
*Gedurende de salarisbetalingen van 2021. Afhankelijk van het aantal deelnemers, de hoogte van de bedragen en de daadwerkelijke kosten behoudt Immensus zich het recht voor om (een deel van) de kosten door te belasten. Uiteraard heeft elke medewerker op zo’n moment (net zoals op ieder ander moment) de mogelijkheid niet langer deel te nemen aan het ontvangen van salaris in bitcoin.
Je kunt contact met je manager opnemen of met ons. Je kunt ons bereiken via info@immensus.com of bellen naar 030 752 2271. We helpen je graag verder.
Wij zijn Immensus. Franchisenemer van 16 Domino’s vestigingen en daarnaast eigenaar van verschillende horecaconcepten.
Ook bieden we backoffice diensten aan, waaronder salarisadministratie voor onze eigen ondernemingen en voor andere Domino’s- en horecaondernemers. Hierdoor kunnen meer dan 1000 in- en externe medewerkers kiezen voor een salaris in bitcoin! Op deze pagina’s vertellen we je meer over de mogelijkheden voor een bitcoin-salaris.